planten

planten voor binnen en buiten

Bloemenzaak Flora Luna verkoopt naast bloemen ook een heleboel planten in Bonheiden. Zowel binnenplanten als buitenplanten kunt u hier vinden.

kamerplanten

Binnenplanten

Binnenplanten zijn er in overvloed bij Flora Luna. Ideaal om uw interieur op te vrolijken met wat groen. Kamerplanten hebben ook het voordeel dat ze goed zijn voor het binnenklimaat van uw woning. Ze kunnen bijvoorbeeld luchtzuiverend werken in meer afgesloten ruimtes.

buitenplanten

Buitenplanten

Flora Luna heeft ook een ruime collectie aan buitenplanten. De ideale buitenplant vinden is niet altijd evident, niet elke tuinplant aardt in elke tuin. Daarom rangschikt Flora Luna alle buitenplanten op een overzichtelijke manier. Zo kunt u makkelijk de juiste soort plant voor in uw tuin of op uw balkon terugvinden. Schaduwplanten, waterplanten, planten die veel zon nodig hebben … ze staan allemaal logisch verdeeld.

51291810_2262616997309962_1031750332473933824_n

Contact opnemen

Hebt u nog vragen over planten? Of wenst u meer informatie, neem dan contact op met Flora Luna. Flora Luna in Bonheiden verkoopt meer dan alleen planten. Ook voor boeketten, bloemstukken of decoratieartikelen bent u steeds welkom.

Veelgestelde vragen

01. Zonnig

Dit is een locatie voor het raam op het zuiden, westen of oosten, tot 2 meter afstand. Hier krijgt de plant tot 5 uur zonlicht. Houdt er rekening mee dat raamdecoratie de lichtintensiteit verlaagt.

Let erop dat een kamerplant voor een raam op het zuiden een groot verschil in lichtintensiteit ervaart gedurende de seizoenen. Dit kan de plant schaden in de lente en zomer op zonnige dagen. Bovendien zal deze dagen de waterbehoefte sterk stijgen. Planten die geleidelijk aan een hogere lichtintensiteit wennen zijn hier beter tegen bestand.

02. halfschaduw

Deze locatie is gemiddeld 2-3 meter van een raam, of direct voor een raam op het noorden. Deze standplaats ontvangt ongeveer 3 tot 5 uur zonlicht. Andere halfschaduw locatie’s zijn; naast het raam, bij een raam onder een balkon/veranda of voor een raam kleiner dan een vierkante meter.

03. schaduw

Hierbij is het niet noodzakelijk dat de kamerplant letterlijk in de schaduw staat, maar het is wel van belang dat de woonplant op een standplaats staat met een lagere lichtintensiteit. Hoe verder van het raam, hoe lager de lichtintensiteit.

‘Schaduw’ is een locatie verder dan 3 meter van het raam, of op een locatie waarbij de binnenplant minder dan 3 uur direct zonlicht ontvangt per dag. Bijvoorbeeld voor een raam op het noorden. Wel hebben alle kamerplanten natuurlijk licht nodig voor de fotosynthese. Afhankelijk van de factoren is er dus ook een minimale lichtintensiteit waarop planten zich kunnen ontwikkelen.

zonlicht ontvangt per dag. Bijvoorbeeld voor een raam op het noorden. Wel hebben alle kamerplanten natuurlijk licht nodig voor de fotosynthese. Afhankelijk van de factoren is er dus ook een minimale lichtintensiteit waarop planten zich kunnen ontwikkelen.

Kamerplanten water geven is uiteraard noodzakelijk en bepaalt voor een groot deel de gezondheid van de plant. Veel mensen geven hun binnenplanten koud kraanwater. Sommige planten zijn hier echter gevoelig voor, het is daarom beter om water op kamertemperatuur te gebruiken. Nog beter is regenwater, dit bevat namelijk minder kalk.

Water transporteert de voedingsstoffen in een plant en is dus van groot belang voor een plant, maar het kan de plant ook doden. Sterker nog; te veel water is doodsoorzaak nummer 1 bij kamerplanten. In tegenstelling tot buitenbeplanting kan een binnenplant zijn water niet afvoeren, met als mogelijk gevolg een overschot aan water in de pot. Dit kan ertoe leiden dat de wortels stikken en plant minder voedingsstoffen op kan nemen.

Wat is ‘veel’ of ‘weinig’ water?

Iedere binnenplant heeft zijn eigen eisen. Logischerwijs zal een plant uit de woestijn minder water nodig hebben dan een plant uit het regenwoud. Simpelweg kan je alle kamerplanten opdelen in 3 categorieën met betrekking tot de waterbehoefte.

  • Veel: Grond altijd vochtig houden.
  • Gemiddeld: Grond kort laten uitdrogen voor een nieuwe watergift.
  • Weinig: Grond langere tijd laten uitdrogen.

Hou er rekening mee dat een kamerplant waarbij de grond altijd vochtig moet zijn niet per definitie veel water nodig heeft.

Een kamerplant die ziek is, heeft vaak last van ongedierte. Hoe herken je deze? En wat doe je ertegen?

Oorzaak kamerplant ongedierte

Een kamerplant op de tocht of verzwakt door de onjuiste verzorging krijgt sneller last van ongedierte. Zo kan te veel water leiden tot zachter blad, waardoor luis gemakkelijker voedingssappen tot zich kan nemen. Maar ook een gezonde binnenplant kan besmet raken. Ongedierte kan via huisdieren, een andere plant, tocht of door jou naar binnen zijn gebracht. Het is van belang om regelmatig kritisch naar de plant te kijken, vooral aan de onderkant van het blad. Zie je iets wat er niet hoort? Dan ben je wellicht op tijd om de kamerplant te behandelen. Wanneer deze al helemaal vol zit met luis of spint, dan is de kans groot dat de plant het niet meer overleefd.

Kamerplanten hebben voeding nodig om te groeien, maar teveel is schadelijk voor de plant. Geef daarom bij twijfel geen plantenvoeding of in ieder geval minder als op de verpakking staat vermeld.

Wanneer bemesten?

Geef kamerplanten gedurende de groeiperiode voeding. Dit is van maart tot oktober. Als de kamerplant net is aangeschaft of is verpot dan kan je het beste 2 maanden wachten met bemesten, omdat er genoeg voedingstoffen in de verse substraat zitten.

Wanneer niet bemesten?

Kamerplanten moet je absoluut niet in de winter bemesten. Ook niet als er plotseling veel bladval is, de oorzaak is namelijk elders te vinden. Geef een binnenplant geen voeding als deze last heeft van ongedierte. Nadat het ongedierte is verwijderd zal voeding de binnenplant helpen herstellen.

Potgrond is belangrijk voor kamerplanten. Hieronder worden de belangrijkste bestanddelen benoemd en toegelicht. Tevens wordt er gekeken naar de oorsprong van de ingrediënten.

Belang van potgrond

Kwalitatieve potgrond is voor kamerplanten van belang om drie belangrijke redenen. De eerste reden is dat de plant beperkte ruimte heeft, namelijk de inhoud van de kweekpot of de sierpot. Daarom is het van belang dat de beschikbare ruimte optimaal wordt benut en goed gevuld met de juiste voedingsstoffen.

De tweede reden is de snelheid waarop voeding en water worden uitgeput. Bij kwalitatieve potgrond van Pokon zijn deze verhoudingen aanzienlijk beter dan bij andere potgrond. Bij Pokon potgrond blijft de voeding langer in de grond aanwezig en is deze tevens van hogere kwaliteit Hiernaast houdt deze kwaliteitspotgrond het water langer vast.

Als derde reden heeft de structuur van goede potgrond een (meer) positief effect op de temperatuur regulatie.

twijfel je om de plant in de kweekpot te laten? Niet doen! Het verpotten van jouw kamerplant heeft namelijk vele voordelen. Kwekers plaatsen binnenplanten in kleinere kweekpotten om de transportkosten zo laag mogelijk te houden.

Verstikking

De wortels van kamerplanten hebben lucht nodig om goed te functioneren. Verse grond is vaak veel luchtiger, dus ompotten zal de gezondheid van de plant ten goede komen.

Voedingsstoffen

Het ompotten in een grotere pot met verse potgrond zal de plant voorlopig voorzien van nieuwe voedingsstoffen. Gemiddeld heeft potgrond voor zo’n 6 weken voedingsstoffen.

Voordelen verpotten

  • Groei stimuleren
  • Een grotere waterbuffer
  • Nieuwe voedingsstoffen
  • Het oogt vele malen beter
  • Het voorkomen van verstikking

 

Kamerplanten snoeien heeft een aantal voordelen:

  • Licht kan beter doordringen, zodat ook in de kern groei wordt gestimuleerd
  • De kamerplant blijft compact, waardoor deze er mooier uitziet
  • Het snoeien van dood of ongezond materiaal zal nieuwe groei stimuleren
  • Snoeien leidt bij sommige planten tot vertakkingen waardoor deze binnenplanten voller worden

Kamerplanten stekken

Stekken staat voor ‘het op vegetatieve wijze vermeerderen van planten’ en is mogelijk door middel van diverse methodes. Elke plant, zowel tuinplanten als kamerplanten, kunnen worden gestekt. Alleen de wijze waarop je dit het beste kunt doen verschilt per plant. Zo kun je een Ficus het beste vermeerderen door oculeren en een Strelitzia Nicolai door deze te delen. Over deze en andere methodes van het stekken van kamerplanten en de benodigde accessoires lees je hieronder meer.

Stekken door kopstekken

Kopstekken zijn delen die worden afgenomen van het uiteinde van een tak of stengel van een moederplant. Deze stek kun je het beste recht af knippen, direct boven een blad van de moederplant. Zodat er aan de stek een langere stengel overblijft. In het meest ideale geval is deze stek ongeveer 15 centimeter groot, afhankelijk van de plantsoort. Hiervan verwijder je de oudste en onderste bladeren, tot de helft van de lengte van de stek. Dit ter verbetering van de energieverdeling van de verse stek. Wanneer het stekje afkomstig is van een plant die lastig wortels aanmaakt is het verstandig om de onderste centimeter van de stek te verwonden door met een mes diverse sneetjes in maken. Doordat de plant verwond is wordt hij getriggerd om zich te ontwikkelen en zal hij zodoende sneller een wortelgestel aanmaken, overdrijf dit echter niet.

Wanneer je kopstekken het beste kunt afnemen en opplanten hangt geheel van het soort plant af. Over het algemeen is het verstandig dit tijdens de lenteperiode te doen. Dit is namelijk de groeiperiode. Plaats de stekjes in een glas water, totdat deze worteltjes aanmaakt.

Nadat de wortels zijn gevormd kan de kopstek in licht vochtige stekgrond worden geplaatst en druk je het stekje zachtjes aan. Bescherm de stek tegen fel en direct zonlicht en biedt deze een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius. Na een periode van ongeveer 4-6 weken heeft de stek voldoende wortels. Het stekje is nu een nieuw kamerplantje.

dracaena kopstek
schefflera kopstek
kopstek stekkenStekken door stengelstek

Stengel- of takstekken gebeurt op dezelfde wijze als kopstekken. Hiervoor gebruiken we echter niet de kop, maar een stuk van de tak of stengel.

Stengelstekken werkt middels het afnemen van een stengel of tak van een moederplant, het liefst een stek die is uitgerijpt. Uitgerijpt houdt in dat het een stevige stengel is en niet een jonge flexibele spriet. Verder gelden dezelfde adviezen als bij het vermeerderen van kamerplanten middels kopstekken. Sommige stengels zoals bij een Philodendron hebben in de bladoksels al een luchtwortel. Deze stekken kunnen direct in de grond geplaatst worden.

De afgelopen jaren is er een steeds meer levende handel in stekjes, op zowel professioneel en als particulier niveau. 95% van alle stekken die hierin worden verkocht of geruild betreffen stengelstekken.

Stengelstekken is een methode die veel wordt gebruikt bij het vermeerderen van onder andere Hortensia’s, Rhipsalis en diverse Euphorbia soorten.

scindapsus stengelstek

stengelstek stekkenBladstekken

 

Bladstekken is een vermeerdermethode die op verschillende manieren kan worden toegepast, afhankelijk van de soort plant. De gedachte bij bladstekken is dat het blad fungeert als uitgangspositie voor de nieuwe stek. Vanuit het blad wordt er wortel geschoten en gaat de stek zich ontwikkelen. Hieronder een overzicht van de verschillende vormen van bladstekken.

    • Jonge planten op het blad

Deze vorm van bladstekken is een volledig natuurlijk proces en gebeurt slechts bij enkele planten. Hierbij groeit uit het aanhechtingspunt van het blad een nieuw blad welke zich gaat ontwikkelen tot volwaardige stek. Zodra de stek voldoende gegroeid is valt de stek los van de moederplant, deze ontwikkeld zich hierna op de grond verder tot een zelfstandige plant.

De bekendste plant waarbij dit gebeurt is het Kindje-op-moeders-schoot, een plant die vroeger erg populair was.

    • Bladstek van blad met bladsteel

Dit is de makkelijkste vorm van het vermeerderen van planten middels bladstekken. Je snijdt  hier een blad inclusief bladsteel van ongeveer 5 centimeter af met een scherp mes. Maak een gaatje in de pot waar je de stek in wilt plaatsen en steek de stek hier schuin in, tot de steel geheel in de aarde zit en het blad er bovenuit steekt.

Belangrijk hierbij is dat je het blad zelf zo min mogelijk beschadigd tijdens afsnijden en oppotten. Deze methode van planten stekken is een makkelijke wijze waarop je snel een nieuwe volle plant hebt, je kunt namelijk meerdere stekken in één pot plaatsen.

Planten die geschikt zijn voor deze wijze van stekken zijn onder andere de Crassula, Sedum en de Echeviera.

    • Bladstek met enkel de hoofdnerf

De hoofdnerf van een blad is in feite het verlengde van de bladsteel, de snelweg waardoor de plant zijn voedingsstoffen vervoert. Hierdoor is de hoofdnerf zelf geschikt om te stekken. Je snijd hierbij de hoofdnerf dwars in stukken en plaatst deze schuin op de potgrond, de wortel zal zich ontwikkelen vanaf de hoofdnerf.

Planten die op deze manier zijn te stekken zijn onder andere de Gloxinia en de Streptocarpus.

Leuk weetje bij deze vorm van stekken. Deze methode is ook geschikt voor Sansevieria’s, echter hebben deze officieel geen hoofdnerf. Men zegt dat wanneer je een bontkleurige sansevieria op deze wijze stekt de nakomelingen niet bontkleurig maar geheel groen zijn. Waarom dit precies gebeurt weet men niet.

    • Bladstek met zijnerven

Bladstekken middels de zijnerven van bladeren werkt op dezelfde wijze als bladstekken met enkel een hoofdnerf. De nerven zijn verlengde van de bladstelen en zodoende levensvatbaar. Wat je doet bij deze methode is het in de lengte verwijderen van de hoofdnerf, hierdoor komen de zijnerven bloot te liggen. Maak een gleufje in de potgrond en steek de bladstek hier schuin in. Na een periode van 1 tot 2 maanden heeft de plant vanuit de zijnerven wortels ontwikkeld.

Een plant waarbij deze methode werkt is bijvoorbeeld de Kaapse Primula.

    • Bladstek met gescheurd blad

Bladstekken met gescheurde bladeren is een veredelingsmethode die veelal wordt gebruikt bij kamerplanten met grote bladeren. Je neemt hierbij één volledig ontwikkeld en onbeschadigd blad van een gezonde plant. Plaats het blad met de bovenzijde onderop op een snijplank, verwijder vervolgens de bladranden. De volgende stap is het opsnijden van het blad in stukken van ongeveer 2 bij 2 centimeter. Plaats deze bladstukken met de bovenzijde onderop op de potgrond en geef de stukken vervolgens water. Na een periode van ongeveer anderhalve maand komen de nieuwe stekken boven de potgrond uit.

Belangrijk bij deze wijze van vermeerderen is het bieden van een hoge luchtvochtigheid, je kunt dit doen middels een glazenplaat welke je op de bovenzijde van de kweekpot plaatst.

Planten die geschikt zijn voor het vermeerderen van de plant middels gescheurde bladstekken zijn bijvoorbeeld de Begonia en Alocasia.

    • Bladstek met ingesneden nerven

De laatste methode van bladstekken is er één die geschikt is voor planten die geen hoofd of zijnerven hebben in de bladeren. Je neemt hierbij van een moederplant een groot, gezond en onbeschadigd blad zonder bladsteel. Hierin snijd je met een schoon en scherp mes sneetjes van ongeveer één centimeter in de grootste nerven. Plaats het ingesneden blad met de bovenzijde onderop in de grond, geef water en biedt de stek een hoge luchtvochtigheid. Na een periode van ongeveer twee maanden zullen de stekken reeds boven de grond uitkomen.

Planten die geschikt zijn voor deze wijze van stekken zijn voornamelijk specifieke Begonia soorten, denk hierbij aan de Begonia Rex.

bladstek zamioculcas stengelstek

bladstek sansevieria

bladstek stekkenStekken door wortelstek

Het vermeerderen van planten middels wortelstekken is een methode die veel wordt gebruikt voor vaste tuinplanten. Deze vorm van stekken kun je het beste toepassen in de maanden november en december, dit is de periode waarop de planten in rust zijn. Hierdoor is er een verminderde sapstroom en heeft de plant minder kans op verdrinking door zijn eigen sappen.

Het stekken middels wortelstek gaat als volgt; je start met het nemen van een gezonde plant waar je twee wortels van afsnijdt tot vlak onder de bovenkant van de kluit. Plaats de donorplant direct terug in de aarde om verdere schade te voorkomen. Plaats de reeds afgeknipte wortels in verse potgrond zodat deze er net niet bovenuit komen en zet de pot neer op een koele en lichte plaats. Wanneer de wortels gaan groeien kun je de jonge plantjes overzetten in een bak met tuinaarde.

Planten die geschikt zijn voor het stekken middels de wortelstek methode zijn onder andere de Anthurium en Rododendron.

wortelstek philodendron stengelstek
wortelstek pilea

wortelstek stekjeStekken door afleggen

Het stekken van planten door middel van afleggen is een methode die makkelijk te gebruiken is en een hoog succesratio heeft. Elke plant is altijd op zoek naar nieuwe bronnen van voedingsstoffen en water, de ene plant door middel van luchtwortels en de ander kan dit via een tak doen. Bij beide gevallen is het mogelijk de plant te vermeerderen met deze methode van stekken.

Dit proces werkt als volgt: je neemt een luchtwortel, tak of stengel en buigt deze voorzichtig richting de grond, zover dat de top de grond raakt. De bedoeling is nu dat deze zo blijft hangen. De plant merkt dat de top in contact is gekomen met een nieuwe potentiële bron van voedingsstoffen en wil deze gaan gebruiken. Hij zal vanuit de uitloper wortels de grond inschieten. Na 4 weken kan je de nieuwe wortel los knippen van de moederplant, de stek zal voldoende wortels hebben gecreëerd om zelfstandig te kunnen overleven. Wanneer de stengel niet losknipt wordt van de donorplant is het een extra wijze waarop vocht en voedingsstoffen kunnen worden opgenomen.

Planten die je kunt vermeerderen middels deze methode zijn voornamelijk planten die in het wild graag klimmen. Denk hierbij aan de Philodendron of Scindapsus.

Stekken door oculeren

Kamerplanten vermeerderen of stekken door te oculeren is een uniek proces. Je plakt als het ware de plant op een andere plant waarna ze samen verder gaan als één.

Het oculeren van planten gaat als volgt: het start met het insnijden van de donorstam met een scherp mes. De snede die je hierin maakt dient ongeveer 3 tot 4 centimeter te zijn en heet een griffel. Je neemt van de plant die je wilt oculeren een tak welke je strak tegen de stam afknipt, dit deel heet het griffoen. Vouw vervolgens de griffel voorzichtig open en plaats hier de afgeknipte griffoen. Bind de donorstam over de tak met touw en zorg dat dit stevig vast zit. Na een periode van 6 á 8 weken is de ent voldoende volgroeit met de donor middels het griffoen.

Deze methode van het vermeerderen van kamerplanten is een wijze met een hoge succesratio. Dit komt doordat de ent direct kan profiteren van de sapstromen van de donorplant. Het negatieve aan deze methode van stekken is dat na enkele jaren de donorstam door wildgroei alsnog de ent kan afstoten.

Het is belangrijk dat je deze wijze van het enten van kamerplanten alleen toepast in het laagseizoen van de plant, hierdoor zijn de sapstromen minder en loopt de ent geen risico op verdrinking door de sapstromen. Voor een succesvolle enting is het belangrijk dat de planten qua wensen en behoefte dicht bij elkaar staan. Planten die hierin verschillen hebben geen kans op een succesvolle enting.

Planten welke geschikt zijn voor het vermeerderen via oculeren zijn bijvoorbeeld de Ficus Microcarpa, welke geënt kan worden op de Ficus Panda.

Stekken door marcotteren

Marcotteren is de wijze van stekken waarop de plant halverwege de stam een nieuw wortelgestel gaat ontwikkelen. Het is een methode van stekken die veel wordt gebruikt op plantenkwekerijen in landen zoals Maleisië en Indonesië Het is namelijk een methode met een hoge succesratio, lage kosten en een wijze waarop de plant zich snel kan ontwikkelen en zodoende er meer en sneller geoogst kan worden.

Er worden op de plantages grote moederplanten worden geselecteerd, men kijkt hierbij naar delen van de plant welke sierlijk genoeg zijn om als individuele plant te fungeren. Wanneer de stukken zijn geselecteerd en bepaald is waar het donorstuk begint kan er worden gestart met het stimuleren tot het aanmaken van wortels. Wanneer je het geselecteerde stuk hout simpelweg afzaagt en in de grond zet overleeft de plant het niet, hiervoor dient het hout eerst een wortelpartij te hebben.

De wijze waarop ze dit creëren lijkt op de manier van afleggen, de plant in contact brengen met nieuwe voedingsstoffen en hem zodoende stimuleren tot het aanmaken van wortels. Ze plaatsen een combinatie van substraat, aarde en watten in een plastic zak welke ze strak om de stam doen, ter hoogte van de gewenste aanvang. Na enkele weken heeft de plant ter hoogte van het substraat nieuwe wortels aangemaakt welke voedingsstoffen opnemen voor de plant.

Hierna wordt de plant afgezaagd onder het nieuwe wortelgestel en geplaatst in een grote kweekpot om verder te kunnen wortelen. Dit gebeurt in combinatie met een hoge luchtvochtigheid en met vochtige grond, de ideale omstandigheden voor de plant om zijn wortelgestel uit te breiden.

Zodra de wortels voldoende groot zijn is de plant klaar om als individuele plant te worden verkocht. Het grote voordeel van deze methode is dat de moederplant sneller groeit dan een stekje, zodoende kunnen er sneller donorstukken worden geoogst en verkocht. Hiernaast biedt deze methode de kans om de uiteindelijke vorm van de stam precies af te stemmen op de wensen van de klant.

Planten die geschikt voor het stekken middels marcotteren zijn bijvoorbeeld de Tabaksboom (Ficus Lyrata) en de Coffea Arabica.

Stekken door enten

Planten stekken door middel van enting is een vermeerderingsmethode die veel gelijkenis vertoont met vermeerderen door oculeren, alleen is het bij enten een gehele plant die je plaatst op de donorstam.

Bij het enten wordt er op de donorstam een driehoekige insnede gemaakt, belangrijk hierbij is dat dit gebeurt met een schoon mes om schimmelvorming te voorkomen. Hiernaast is het van belang dat de snede niet doorscheurt. De driehoekige inham in de donorstam dient te worden gevuld met de te enten stam, deze dient in de negatieve en tegenovergestelde vorm te worden geknipt. Hoe preciezer de aansluiting tussen donor en ent, hoe succesvoller de enting.

Nadat de enting op de donorstam is geplaatst dient deze voor een periode van ongeveer acht weken stevig te worden verbonden middels tape of touw. Wat er in deze periode gebeurt is dat de enting overschakelt van een zelfstandige sapstroom naar de sapstromen van de donorplant. Na een periode van acht weken kan het tape worden verwijdert, let er wel op dat de plant niet topzwaar wordt.

Je kunt de donorstam het beste afsnijden op 10 centimeter boven de bovenzijde van het wortelgestel, op deze hoogte is de sapstroom het meest ideaal voor het aanslaan van de enting.

Planten die geschikt zijn voor deze wijze van enting zijn onder andere diverse Euphorbia soorten, maar ook de Ficus Panda.

Stekken door houtstek

Het stekken van planten door middel van houtstekken is een methode die veelal gebruikt wordt in de boomteelt sector. Fruitbomen zoals de appelboom en perenboom zijn uitermate geschikt voor deze manier van het vermeerderen van bomen.

Deze stekwijze start wanneer de blaadjes van de struiken gevallen zijn, dan pas kun je een goede houtstek maken. Het is van belang dat de stekken die je knipt goed gerijpt zijn, dit kun je zien aan de kleur en stevigheid van het hout. Het hout dient donkerbruin en stevig te zijn, pas dan is het een goede stek. In tegenstelling tot andere manieren van stekken gebruik je bij deze methode het middelste stuk van de stengel en niet de kop of het lagere deel.

Het uitplanten van de stek, die in het ideale geval minimaal tien centimeter groot is kun je het beste opplanten in het voorjaar. Deze stekken hebben de meeste kans op succesvol wortelen wanneer deze worden opgekweekt in een kas of onder een glazen plaat, dit zorgt namelijk voor een verhoogde luchtvochtigheid.

Bomen die geschikt zijn voor deze manier van stekken zijn bijvoorbeeld de appelboom, perenboom en citrusbomen.

Stekken door delen

Delen is een veelgebruikte methode voor het vermeerderen van planten. De gedachte achter deze methode is dat je een gezonde plant met beleid uit elkaar trekt en verpot als twee of meerder individuele planten. Deze gaan zich na het delen verder ontwikkelen en zullen na verloop van tijd de gehele plantenbak weer vullen.

Belangrijk bij het delen van planten op bovengenoemde methode is dat het met beleid gebeurt. Kleine beschadigingen aan het wortelgestel zorgen voor een toename in ontwikkelsactiviteiten, maar grote scheuren hebben een negatief effect op de ontwikkeling van de plant.

Planten die geschikt zijn om te stekken middels delen zijn bijvoorbeeld de Strelitzia Reginae of de Zamioculcas.

Benodigdheden voor stekken

Voor het stekken van planten kun je gebruik maken van diverse hulpmiddelen. Hieronder vind je een lijst met de meest populaire kweekaccessoires.

  • Stekpoeder zorgt voor voedingsstoffen waardoor de stek zich sneller kan ontwikkelen en voorkomt schimmelinfecties
  • Oculeerschaar bedoelt om het oculeren van planten gemakkelijker te maken
  • Kweekkas bedoelt om tijdens het kweken de luchtvochtigheid te kunnen verhogen, om zodoende de ideale omstandigheden te scheppen voor de stek
  • Vochtmeter een seramis meter die de vochtigheid van de grond aangeeft middels een kleurindicatie
  • PH meter deze meet de zuurgraad van de grond rondom de plant. Diverse planten zijn gevoelig voor een te hoge of te lage zuurgraad en door middel van een PH meter kan dit in de gaten gehouden worden
  • UV lampen zijn bedoelt voor de meer professionele kweker. UV Lampen verhogen de hoeveelheid ultra violette straling en de temperatuur in een kweekkas, hierdoor zullen planten zich sneller ontwikkelen
  • Sprayers om de planten te voorzien van een lichte waternevel, tevens is dit een goede manier om de luchtvochtigheid te verhogen
  • Kweekpotten om de stekjes in op te kweken, hierbij zijn er diverse afmetingen verkrijgbaar
  • Snoeischaren voor het knippen van stekken of het snoeien van andere planten
  • Steunstokken om de groeiende stek langs te begeleiden zodat deze zich beter kan ontwikkelen
  • Waterschotels om onder de kweekpotten te plaatsen. Hierdoor krijgt de stek in zijn kweekpot precies genoeg water

Algemene tips voor het stekken van planten

Bij het stekken van kamerplanten zijn er een aantal tips & tricks waar je rekening mee kunt houden. Hieronder een overzicht van de algemene tips voor het vermeerderen van kamerplanten.

  • Gebruik altijd een scherp mes of scherpe snoeischaar voor het knippen van de stek. Op deze manier wordt schimmelvorming tegen gegaan en is de wond van de plant eerder geneigd te helen
  • Gebruik voor het nemen van een stek alleen gezonde planten. Indien je een stek neemt van een kamerplant die niet in volledige gezondheid verkeert is het voor de stek lastig om te overleven
  • Bij het knippen van een stek is het slim om een stevige stengel te nemen
  • Reinig de pot waarin je de stek gaat plaatsen voordat de plant hierin komt. Op deze manier wordt schimmelvorming tegengegaan en kruisbesmetting voorkomen
  • Om de luchtvochtigheid te verhogen is het mogelijk de stek te plaatsen in een plastic zak of in een kweekkas
  • Geef de jonge stekken regenwater, dit bevat namelijk geen kalk
  • Controleer de stekken dagelijks, op die manier kan er snel worden geschakeld mocht er iets mis gaan
  • Verwijder verdorde en verdroogde bladeren van de stek direct, dit kost de plant onnodig veel energie
  • Bepaal vooraf wat de zonlichtbehoefte is van de stek, zonlicht is een belangrijke factor voor het slagen van het stekken
  • Bepaal welke potgrond de stek verlangt. Cactussen hebben liever grond met een hoger zand gehalte dan bijvoorbeeld een Ficus
  • De beste lengte van een stek is tussen de 10 en 14 cm
  • Bij het nemen van de stek is het van belang de wortelstructuur van zowel de stek als moederplant zo min mogelijk te beschadigen
  • Gebruik stekpoeder. Stekpoeder is bedoelt om de stek te voorzien van voedingsstoffen en het beschermt tegen schimmels en andere vormen van ongedierte